Hart aan het werk

Gepubliceerd op 24 maart 2021 om 07:00

Spelen met woorden, ik doe het zo graag. Het anders neerzetten en kijken hoe de betekenis verandert. 

Als je hard aan het opruimen bent, ruim je ook je hart op. Wat binnenin je leeft, toont zich ook aan de buitenkant. Of je dat nou wilt of niet. Heb je ooit een persoon in balans zien wonen in een huis vol chaos? 

Je hart opruimen is net als je huis opruimen. Alles een plekje geven en los laten. Soms het gevoel herbeleven, een plekje geven en afsluiten. Je hart opruimen is nodig om plaats te maken voor nieuwe mensen, leerervaringen en herinneringen.

Als ik vroeger een vol hoofd had, ging ik als de kinderen naar hun vader waren opruimen in huis. En met elk kastje dat in de kamer van mijn dochter weer netjes werd, voelde ik me rustiger en werd mijn hoofd leger. Ik huilde om de herinneringen aan mijn jeugd en liet de pijn er zijn, gaf het een plekje. Ik heb heel weinig spullen, foto' s of andere items uit mijn jeugd en dat voelt vaak als een gemis. Ik heb alleen mijn poezie-album nog en dat wil ik voor mijn kinderen anders, maar teveel bewaren is ook geen goed idee. Een goede balans vinden is erg belangrijk.  

Mijn dochter Jasmijn is een echte verzamelaarster, net als haar vader. Ik heb er vroeger vaak over nagedacht, of ik haar moest dwingen om op te ruimen, of dat ik haar beter kan laten zien hoe het ook kan. Die keer dat ze als zevenjarige thuis kwam van haar vader en verontwaardigd zei: “Heb je mijn kamer niet opgeruimd!” Wist ik ze waardeert het als ik opruim en ze vindt opgeruimd mooier. YES! Daarna gingen we, onder gemopper van mijn Jasmijn, samen opruimen. Nu ze twaalf jaar oud is zegt ze nu zo nu en dan trots: “Kijk mama! Ik heb mijn lade opgeruimd” En dan is haar bureau verandert in een nagelstudio. Ik wilde haar niet veranderen, dwingen, maar dat het uit haarzelf kwam. Dat zij het wilde en wist hoe het ook kon en dat is gelukt. Ze zal nooit zo gestructureerd en netjes worden als ik, maar dat hoeft ook niet. Zij is zij en ik ben ik. Als je maar houdt van de ruimte waarin je bent. En of dat nu of je huis, je kantoor, of je schuur is. 

Spullen en foto’s doen je denken aan. Brengen herinneringen naar boven en maken een emotie bij je los, een lach, een traan. Zo jammer als ze niet gezien kunnen worden. Maak foto’s van mooie spullen en herinneringen en hang ze aan de muur, of doe ze in een mooie doos. Ze mogen er zijn, maar hoeven niet meer zoveel ruimte in te nemen. Als jouw huis nog vol staat met spullen van een geliefde die daar niet meer woont, heb je geen ruimte in je hart voor een nieuwe liefde. Opruimen is het een plek geven, loslaten en ruimte maken. Bedenk bij elk item word ik hier blij van. Is dit ik, zegt het iets over mij? En als je dan ook nog glimlacht.. Dan is het een blijvertje. Als ik opruim, ruim ik ook mijn gedachten en herinneringen op. Neem ik de tijd om ze te herbeleven, los te laten en een plekje te geven. 

Ga jij na het lezen van deze blog ook hard opruimen, je hart opruimen? Ik kan je daarbij helpen en het samen met je doen. Bel me als je zover bent. Ik doe het met liefde!

 

Volg mij ook op social media

https://facebook.com/Ellie.Jelsema

https://instagram.com/elliejelsema_prof_organizer

https://linkedin.com/in/ellie-jelsema/

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.