Jouw huis geeft weer wie jij bent

Gepubliceerd op 5 april 2024 om 13:26

Afgelopen zaterdag ging ik bij een klant de woonkamer ontspullen en opnieuw inrichten. De klant heeft een heel mooi huis, maar het staat te vol. Hij wil graag allerlei decoratie spulletjes weggehaald hebben, maar hij wil niet dat het kaal en ongezellig wordt. Verder wil hij de twee lades van het televisiemeubel opnieuw ingedeeld hebben. Nu ligt er van alles door elkaar in de lades. Ook wil hij graag de hal en het toilet wat ontspullen. In de hal en het toilet ligt een hele mooie Italiaanse tegelvloer dat nu niet echt tot zijn recht komt.

Plan van aanpak

Ik vraag de klant waar hij mee wil beginnen. De woonkamer of de lades van het televisiemeubel. Het wordt de woonkamer. We beginnen klein en starten met de twee voorste vensterbanken. We halen de spullen die erin staan eruit en ik vraag gelijk of hij deze spullen wil houden. De spullen die weg kunnen gaan gelijk in de weggeefkrat. De twijfelgevallen worden op de tafel en de vloer gezet. 

Jeugdherinneringen

Als de eerste vensterbank gereed is beginnen we met de tweede en zo gaan we door tot alle vijf de vensterbanken gedaan zijn. Ik let erop dat de items bij elkaar passen qua kleur, hoogte, structuur en vorm. Ik vraag de klant welke items hij mooi vindt en we zetten die terug. Eén van de vensterbanken wordt ingericht met jeugdherinneringen. Drie mooie items die bij oma stonden en die hem doen denken aan haar. Als kind heeft hij er vaak mee gespeeld en ze verdienen een mooie plek in het nu. Op de grond, de tafel en in het kratje komen steeds meer items te staan. Dit maakt de klant onrustig en hij geeft dat ook aan. Hij gaat even een luchtje scheppen en ik zet de spullen die naar de kringloop kunnen alvast in de gang. Dit maakt het weer wat overzichtelijker en rustiger voor de klant. En we gaan met frisse moed weer verder. 

Mooi & nuttig

Op de bank liggen verschillende gekleurde kussentjes. Ik vraag de klant om twee kleuren uit te kiezen die hij echt mooi vindt. Deze kussens gaan terug op de bank en de rest gaat in de weggeefkrat. De mand met dekens wordt leeggehaald, alleen de deken die de kleur van de bank heeft blijft. In de mand zitten ook hoezen voor kussentjes. De hoezen die bij de rest passen gebruiken we en de andere gaan in de weggeefkrat. De mand met tijdschriften wordt leeggehaald, de tijdschriften die de klant nog wil bekijken blijven. De boeken die erin liggen gaan naar de boekenkast in de werkkamer. De mand blijkt niet handig voor het bewaren van tijdschriften, ze liggen er gevouwen in en zakken onderuit. De klant besluit gelijk dat de mand wel helemaal weg kan en we leggen de tijdschriften op het blad onder de salontafel. De salontafel wordt leeggehaald en we plaatsen alleen de items terug die passen bij de rest van het interieur. De blikjes en boeken die onder de tafel op de plank staan worden verplaatst naar de boekenkast en de keuken, of verdwijnen in de weggeefkrat. De eettafel halen we leeg en alleen de items die de klant mooi vindt en nut hebben op een eettafel worden teruggezet. Het ziet er gelijk smaakvoller en minder vol uit. We lopen alle hoeken van de kamer na en tafeltjes en andere spullen die er staan worden bekeken. Alleen de items die nut hebben, mooi staan en die de klant mooi vindt worden teruggezet. Het speelgoed wat op de grond en in het zicht staat wordt in een dekenkist geplaatst. De dekenkist stond in de gang onder de kapstok, maar heeft hier meer een functie. 

Zinvol & smaakvol

Ook in het toilet staan spulletjes die niet bij hem passen. Kunstbloemetjes in een glas. Ze verdwijnen makkelijk in de weggeefkrat. We zetten alleen de spullen terug die zinvol zijn in een toilet. Het resultaat is dat het er rustiger en smaakvoller uitziet. Ook het kleedje onder het toilet gaat weg. Op deze manier is het makkelijker om te dweilen en de mooie tegels komen beter tot hun recht. 

Eigen smaak herontdekken

Nadat we een paar uur bezig zijn geweest en alles ingericht hebben komen we tot de ontdekking dat de klant de spullen die hij zelf heeft aangeschaft en mooi vindt, goudkleurig zijn. Ook houdt hij van donkergrijs, houttinten en riet. Al deze items komen nu terug in de woonkamer en maken dat het een mooi en sfeervol geheel wordt. Het mooie van deze klus is dat de klant nu beter weet wat zijn smaak is en welke kleuren hem aanspreken. De woonkamer is met minder spullen juist gezelliger en huiselijker geworden. Door alle spullen op elkaar af te stemmen wordt het echt een geheel. De woonkamer voelt nu groter aan en alles komt beter tot zijn recht. Net als ik weg wil gaan, besluit de klant dat het decoratie item dat in de gang hangt ook wel weg kan. Hij lijkt sneller beslissingen te kunnen nemen en beter te weten wat hij wel en niet mooi vindt en dus wil houden. Loslaten lijkt makkelijker te gaan. Er is iets in beweging gekomen en zijn huis voelt meer als zijn huis en als een thuis. Een prachtig huis, verdient een mooie en sfeervolle inrichting en dat het met liefde is ingericht. Nu nog een mooie bos bloemen op de eettafel en het is helemaal af! 

In gang zetten

Er gaan in totaal meer dan twee kratjes met decoratie spullen naar de kringloop. We zetten het in mijn auto en wederom rijd ik met een glimlach naar huis. Diezelfde avond krijg ik een berichtje waarin staat  “Ellie de ruimte is echt heerlijk!” Daar  doe ik het voor en een glimlach verschijnt op mijn gezicht. Wat is er mooier dan te doen waar je blij van wordt en als slagroom op de taart, iemand anders wordt er ook nog gelukkiger van?! De volgende dag ontvang ik weer een berichtje en dan krijg ik een foto van een mooie en lege hal. De ruimte ziet er prachtig uit en de mooie Italiaanse tegels komen nu helemaal tot hun recht. De klant is zelf verder gegaan waar we gebleven waren en is verder gegaan met opruimen en ontspullen. Dat vind ik nog wel het mooiste van dit werk. Mensen op ideeën brengen, inspireren en op gang helpen. 

De binnenkant zien

Ik ben van mening dat je iemand leert kennen als je bij hem of haar thuis bent geweest. Je ziet door de inrichting en het gebruik van spullen en kleuren voor een groot deel wat voor type iemand is. Als jouw huis ingericht is met gevoel en liefde en je kent jezelf goed genoeg om te weten wat je smaak is, dan geeft het weer hoe jij van binnen eruit ziet. 

Ben je het met me eens? Of heb je daar andere ideeën over? Ik hoor of lees het graag! Laat het me weten...

 

Volg mij ook op social media

https://facebook.com/Ellie.Jelsema

https://instagram.com/elliejelsema_prof_organizer

https://linkedin.com/in/ellie-jelsema/

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.