Jij hebt mij niet nodig om op te ruimen!

Gepubliceerd op 18 april 2021 om 09:04

Zelluf doen! Dat was wat mijn dochter al riep vanaf dat ze twee jaar oud was en dat is nu niet meer altijd zo. Ze vindt het ook wel lekker als ik haar help, of het voor haar doe. Maar help ik haar daar echt mee? Heeft ze daar iets aan voor de toekomst? Soms wel en soms niet. Het beste is om af te wisselen, soms haar te helpen en het haar ook zelf laten doen. Aanpassen aan de situatie en doen wat op dat moment het beste voelt.

Zo is dat met je spullen in huis ook. Erger je je niet aan stapeltjes met spullen? Aan het feit dat alles door elkaar in een lade ligt? Dan zou ik het mooi zo laten. Het gaat erom dat je doet waar jij je fijn bij voelt, wat bij jou past. Vind je het juist gezellig als in je huis niet alles achter gesloten deuren en in nette stapeltjes in de kasten ligt? Als je altijd precies weet waar alles ligt en niet lang hoeft te zoeken om iets te vinden, dan zou ik zeggen… Lekker zo laten. Dit werkt voor jou.

Maar als je het minder gezellig vindt worden nu er steeds meer op plekken ligt waar het niet hoort, je ergert je eraan dat je niet kunt vinden wat je zoekt. Dan wordt het tijd om mij te bellen, want je weet…. Ik doe het met liefde!

Hoe kan het dat het bij de één vanzelf gaat om het netjes en opgeruimd te hebben en dat het bij een ander niet lijkt te lukken? Betekent dit dat het nooit gaat lukken? Kun je beter worden in iets waar je niet zo goed in bent? Ja, natuurlijk! Ook fietsen heb je niet in één dag geleerd. Je moet het op een manier gaan doen die bij jou past. Anders hou je het niet vol. Soms heb je de frisse blik van een buitenstaander, professional organizer (opruimcoach) nodig om te zien hoe je iets het beste kunt aanpakken.

Ik hoor soms als reacties van mensen die ik spreek: “Maar over één jaar ligt alles toch weer door elkaar…Waarom zou ik een professional organizer inhuren?” Ik denk dan: “Maar hoe weet je dat zo zeker? Misschien gaat er wel een knop om als je ziet en ervaart hoe het ook kan. Misschien ontdek je wel hoe fijn het is om iets gelijk te kunnen pakken omdat je weet waar het ligt. En wil je dat ook zo graag zo houden”. Misschien vind je het wel gezelliger als het opgeruimd is en besteed je meer tijd aan ontspanning en ervaar je meer rust. Het gaat er vooral om dat je een andere keuze maakt als je niet blij bent met hoe het nu is en denkt in oplossingen. Lukt het niet om je kleding in nette stapeltjes te houden, dan is ophangen op kledinghaken misschien wel een manier die beter bij je past. En dan nog, als het je niet stoort, dan zou ik het ook gewoon zo laten, het gaat erom dat jij je prettig voelt in het huis waar jij woont. Het zijn keuzes, keuzes die je elke dag weer op nieuw maakt. En dat kan je inderdaad zelf, keuzes maken, daar heb je mij niet bij nodig. Kies waar jij blij van wordt!

Laat je me weten waar jij voor kiest? Ik lees het graag!

 

Volg mij ook op social media

https://facebook.com/Ellie.Jelsema

https://instagram.com/elliejelsema_prof_organizer

https://linkedin.com/in/ellie-jelsema/

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.