Hoe leer je om op te ruimen?

Gepubliceerd op 28 april 2021 om 18:45

Goed voorbeeld doet volgen
Vorige week toen het mooier weer werd, begon het gras in mijn tuin te groeien en ik dacht: “Oh nee hé?! Nu al!, weer iedere week het gras maaien?! Wanneer dan? Ik ben al zo druk en heb altijd tijd te kort". Ik dacht terug aan vorig jaar en al die momenten dat ik 's avonds nog gras aan het maaien was, of onkruid aan het wieden.. Kinderen languit op de bank en niet welwillend om te helpen. Dat moet dit jaar anders! dacht ik. Ik ging nadenken over een oplossing

Hulp vragen
"Uitbestedenen", dacht ik, dan hou ik meer tijd over om leuke dingen te doen met mijn kinderen en te werken aan mijn bedrijf ElliesSolutions. Wie heeft zin & tijd om één keer per week mijn gras te maaien en onkruid te wieden voor een leuk bedrag zette ik als oproepje op Nextdoor. Ik kreeg een aantal hele leuke reacties, meer dan verwacht en daar was studente Miriam. Een telefoontje en een persoonlijke kennismaking volgde. We voelden een klik en na een paar dagen kwam ze langs om het gras te maaien. Ik hielp zelf ook mee in de tuin en mijn dochter Jasmijn ook. Ik vroeg mijn zoon Julian om ons te komen helpen en na een poosje kwam hij er ook bij. We waren met z’n allen in de tuin bezig, kletsten, lachten en… de tuin werd prachtig. Het gras gemaaid, de dode bladeren opgeruimd, de tegels geveegd en het onkruid eruit getrokken.


Enthousiasme overbrengen
Ik geloof niet in dwang en omkopen. Het is fijn als het meehelpen zonder tegenzin en een boos gezicht gebeurt. Het moet uit je hart komen en met liefde gedaan vind ik altijd. Ik had iemand anders nodig met haar lach en vriendelijkheid die ons allemaal de tuin in kreeg en dat was Miriam. Zo zie je dat goed voorbeeld en gezelschap doet volgen.. Positiviteit, en enthousiasme, Miriam geniet van in de tuin werken en dat bracht ze op mijn kinderen over. Ik hou ervan om in de tuin bezig zijn, maar heb er soms te weinig tijd of energie voor. Als alleenstaande werkende moeder met twee opgroeiende pubers is er vaak al genoeg te doen. Zodra het mooi weer is, neem ik me voor om even lekker in de tuin te gaan zitten, maar zodra ik zit en zie dat er van alles moet gebeuren, ga ik aan de slag. Dan kan ik niet lekker relaxen zoals de bedoeling was en dan vraag ik mopperend aan de kinderen of ze me komen helpen. En dat werkt niet. Breng het me een lach en breng enthousiasme over, dat werkt beter. Als Julian zit te gamen en hij hoort en ziet ons plezier maken, komt hij ook. Zo word je op een positieve manier gestimuleerd. Ik wil ook graag de tuin in om te relaxen en niet altijd om te grasmaaien of onkruid te wieden. Deze zondag is het dan zover, dan komt Miriam weer en dan gaan we samen het onkruid wieden. En als beloning gaan we als we klaar zijn picknicken op het gras.

Zo buiten, zo binnen
Wat in de tuin kan, kan in huis natuurlijk ook. Maak van opruimen iets leuks, doe het samen (al dan niet met een professional organizer erbij). Als gezin houd je dan meer tijd over om leuke dingen met elkaar te doen, samen tijd door te brengen en te genieten. Picknicken kan ook op een kleed in de woonkamer. Als je het samen aanpakt, ben je sneller klaar, doe je ook samen iets en is er meer tijd om andere dingen te doen. Als je samen opruimt ben je ook sneller geneigd het samen netjes en gestructureerd te houden. Je weet dan welke inspanning het kost en welke moeite je ervoor moest doen om het mooi en gezellig te krijgen. Tip: Betrek het hele gezin in het opruimproces, zet een kookwekker en kijk wie zijn/haar slaapkamer het mooiste opgeruimd heeft in 15 minuten.

Volg mij ook op social media

https://facebook.com/Ellie.Jelsema

https://instagram.com/elliejelsema_prof_organizer

https://linkedin.com/in/ellie-jelsema/

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.