Je (t)huis, jouw basis

Gepubliceerd op 30 oktober 2022 om 21:12

Dromen mag….

Daar ligt ze dan met haar hakken in het warme zand. Lekker gezwommen in de zee en nu even opdrogen in de warme zon. Heerlijk even een weekendje weg. Dat wilde ze al zo lang en nu kon het eindelijk een keer. De drukte ontvluchten, niet werken of iets moeten, lekker doen waar ze zelf zin in heeft. Terschelling is haar favoriete eiland en daarvoor de uitgelezen plek. Een weekend ontspannen in een hotel.  Even niet zorgen voor, maar alleen denken aan zichzelf voor drie hele dagen..  De zon schijnt en langzaam doezelt ze een beetje weg….

Tot rust komen…

Zodra ze tot rust komt dwalen haar gedachten af naar thuis. Haar twee kleine kindjes die nu al zo groot zijn… Waar is die tijd gebleven? Ze kan zich de dagjes naar het strand met hun nog zo goed herinneren… Wat zijn ze snel opgegroeid, de jaren vlogen voorbij en ze denkt: Help mijn spruit vliegt straks uit!” De laatste dochter die straks gaat… Wat moet ik dan met mijn huis? Het voelt dan zo groot, leeg en stil zonder hen. Opnieuw beginnen, kan ik dat? Wil ik dat mijn huis weer mijn basis wordt, de plek waar ik thuis ben en helemaal mezelf kan zijn? De ruimte en de stilte opnieuw ervaren en ervan genieten. Maar waar begin ik? Is mijn huis niet te vol en te rommelig? Zoveel spullen, maar waar moet ik er mee heen?

Opruimen

In gedachten loopt ze nu door haar huis en ziet alles levendig voor zich. De volle woonkamer, de kinderkamers vol met kinderspullen, de foto’s.. Ze kan toch niet alles weg doen? Waar moet het heen? De meeste spullen zijn van haar kinderen. Als ze thuiskomt gaat ze als eerste alles groeperen en bij elkaar zetten in de kinderkamers. Dan haar kinderen vragen om allebei een dag naar Groningen te komen. Ze laat ze dan alle twee op een andere dag thuiskomen. Even weer net als vroeger, samen kletsen, theedrinken en opruimen. Ze laat de kinderen kiezen wat ze willen bewaren, welke herinneringen mee moeten en wat weg kan. Een paar mooie herinneringen wil ze voor zichzelf houden. Die krijgen een prachtig plekje in een kast, of op een plank. Zodat ze er nog vaak naar kan kijken en met een glimlach terugdenkt aan toen.

Opnieuw beginnen

En heel langzaamaan wordt het huis dan weer haar thuis. Haar eigen plek. Ze gaat de muren verven, een nieuwe frisse kleur en hangt nieuwe gordijnen op. Ze besluit om zelf te gaan slapen in de kamer van haar zoon, achterin het huis, wat donkerder en stiller. Haar eigen slaapkamer wordt nu haar prachtige tuingerichte werkkamer. Met alle ruimte voor een mooi groot bureau. Het uitzicht op het raam is prachtig. Als ze even in gedachten verzonken naar buiten staart ziet ze al het prachtig groen, de mooie bloemen en hoort weer in gedachten haar kinderen in het zwembadje in de tuin spelen….. De kamer van haar dochter wordt dan een logeerkamer voor als iemand blijft slapen en voor de toekomstige kleintjes van haar kinderen die komen logeren. Dan zal haar huis weer gevuld worden met kinderstemmen, spullen en worden er nieuwe herinneringen gemaakt.

Tijd voor mij

Het eerste wat ze gaat doen als ze terug is van dit weekend is een professional organizer inhuren die samen met haar het huis doorloopt. Die weet wat het betekent om al die herinneringen een plekje te geven en emoties te laten gaan. Niet langer meer met de hakken in het zand! Een nieuw begin. Nu tijd voor mij! Ik ga ervoor! Door een hard geluid schrikt ze wakker… weggedoezeld en toch in slaap gevallen… Ze heeft het nu ook koud en slaat verschrikt haar ogen op. Ze springt op, de hakken zijn uit het zand. Het was een dagdroom… Ze was er al helemaal klaar voor.  Nu nog wachten tot haar kinderen het huis uit gaan… Vijftien en dertien zijn ze nu dat duurt nog wel even maar… dromen mag!

 

Volg mij ook op social media

https://facebook.com/Ellie.Jelsema

https://instagram.com/elliejelsema_prof_organizer

https://linkedin.com/in/ellie-jelsema/

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.