Mijn 9 opruimregels

Gepubliceerd op 11 april 2024 om 08:00

1. Alle spullen hebben een vaste plek
Op die manier weet je waar iets ligt en waar het thuishoort. Je zoekt dan nooit naar sleutels, handschoenen, een bakblik, batterijen, of een schroevendraaier.

2. Spullen liggen waar ze gebruikt worden
De spelletjes die we doen liggen in de kast vlakbij de grote tafel. Als we een spelletje willen doen, weet iedereen waar ze liggen en zijn ze snel gepakt. De knutselspullen liggen ook in de kast bij de tafel. Op die manier is alles snel gepakt en ook zo weer opgeruimd. De waxinelichtjes liggen in de woonkamer en lucifers liggen er naast. 

3. Spullen die bij elkaar horen, liggen bij elkaar
Ik heb bij de wasmachine, waspoeder, het droogrek en de wasknijpers staan. Alles wat ik nodig heb om de was te doen ligt en staat bij elkaar. Ook in een kast kun je spullen per categorie indelen per plank of per lade. 

4. Prop lades en kasten niet te vol, zodat je makkelijk iets kunt pakken
Je ziet makkelijk wat je hebt, waar het staat en je hoeft niet eerst iets uit de kast te pakken om te pakken wat achterin staat. Ik plaats ook veel spullen in doorzichtige plastic bakken. Je ziet gelijk wat erin zit en je kunt dan stapelen waardoor je meer kwijt kunt.

5. Zet de spullen die je vaak gebruikt vooraan en in het zicht
Dit geldt voor mij vooral in de keuken. Op planken aan de muur staan de etenswaren die ik bijna dagelijks gebruik. Als ik een kopje thee of koffie wil drinken staat alles bij elkaar. Het apparaat waarmee ik de koffie of thee maak, de koffie, de kopjes, de suiker en de theezakjes. 

6. Gebruik doorzichtige voorraadbussen om etenswaren in te bewaren
Je ziet gelijk hoeveel je nog hebt en wat er in de voorraadbussen zit. Als je het op een plank zet ziet het er ook nog mooi uit.

7. Laat elke ruimte opgeruimd achter
Voordat ik mijn slaapkamer verlaat, neem ik de was mee. Sla het dekbed terug en ruim alles wat niet op zijn plek ligt op. Hetzelfde doe ik na een douche, de badkamer netjes en opgeruimd achter laten. Na het koken gelijk alle spullen in de vaatwasser en het aanrecht weer opgeruimd. Op die manier kom ik altijd in een schone keuken en kan ik gelijk beginnen met eten maken. 

8. Maak een gewoonte van elke dag 15 minuten opruimen
Voordat ik naar bed ga leg ik alles terug op zijn plek. De kopjes en schaaltjes gaan naar de keuken, de afstandsbediening gaat in de kast. De volgende ochtend begin ik mijn dag in een opgeruimde woonkamer en keuken.

9. Begin klein (1 plank of lade) en houd het leuk
Op die manier zie je er minder snel als een berg tegenop en boek je ook successen. Ben je snel klaar en blijft het ook leuk. Zet een paar korte opruim momenten in je agenda en na een tijdje heb je je hele huis opgeruimd.

 

Volg mij ook op social media

https://facebook.com/Ellie.Jelsema

https://instagram.com/elliejelsema_prof_organizer

https://linkedin.com/in/ellie-jelsema/

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.