Blogtips

Gepubliceerd op 28 maart 2024 om 08:00

Hoe schrijf je nu een blog? Hoe begin je? Hoe bepaal je het onderwerp en waar ga je het over hebben? Allemaal dingen waar je aan denkt als je een blog wilt gaan schrijven. Ik ga in deze blog vertellen hoe ik het heb aangepakt en geleerd. 

Bij het maken van mijn website dacht ik gelijk, dat ik niet zelf de teksten zou kunnen schrijven. Ik plaatste een oproepje op Facebook met de vraag wie me kon helpen. Eén van mijn Facebookvriendjes verwees me door naar Jessie van Loon en van haar kreeg ik de gouden tip. Ga in flow schrijven. Jessie plaatst op haar Facebookpagina elke dag een woord of zin. Je leest hem, zet de wekker en gaat schrijven. Ik ben dat gaan doen. Gewoon alles opschrijven wat in die 4 minuten in me opkwam. Geen hoofdletters of punten zetten en je niet druk maken over grammatica of schrijffouten. Nadat de wekker gaat lees ik het terug. Ik type de tekst, verbeterde woorden, vul zinnen aan en zet punten en komma’s.

Jessie legde me ook uit dat ik de teksten van mijn website het beste zelf kon gaan schrijven. Ze zei: “Als iemand jou leert kennen via je website en jou daarop uitkiest, vormt de klant zich een beeld van jou. Als je daarna bij die klant over de vloer komt en je hebt een hele andere spreektaal, dan in de teksten op je website, dan klopt het totaalplaatje niet. Dan ben je opeens een ander persoon. De klant leert je kennen door je website en dan moet het in het echt overeenkomen, anders geeft het een raar gevoel alsof er iets niet klopt”. Vertrouwen is in ons vak heel belangrijk. Het vergt best wel iets van de klant om iemand aan zijn/ haar spullen te laten zitten en te delen waarom het niet lukt om het zelf netjes en gestructureerd te hebben. Een basis van vertrouwen is dus heel belangrijk.

Chris Top maakte de opzet van mijn website en plaatste ook een kopje “Blog” en ik dacht gelijk: “Oh nee! Nog meer om te schrijven.. Waarover? Wat is een blog? Kan ik wel iets schrijven wat voor de lezer leuk is om te lezen?” Na wat speurwerk en uitproberen, plaatste ik mijn eerste blog op mijn website. Chris gaf me de tip om een foto bij mijn blog te plaatsen. De blik van de lezer valt op de afbeelding en dat maakt de kans groter dat je blog gelezen wordt. 

Maar om terug te komen op ideeën voor het schrijven van blogs. Als ik ‘s ochtends in de keuken bezig ben met het maken van het ontbijt ligt er een schrijfblok en een pen naast me. Als ik dan een idee krijg, of een mooie zin komt in me op, noteer ik het gelijk. “Hard aan het werk”, bijvoorbeeld. Dan denk ik oké “hard”, als ik dat nou eens met een t schrijf krijg je hart. Hard aan het werk met je gevoel is ook hard werken, hartwerk zeg maar en zo schrijf ik dan van alles op wat in me opkomt. Zinnen en woorden. Ik kijk ook of een woord meerdere betekenissen heeft. Dan bepaal ik de titel van mijn blog en schrijf het verhaal. Waarin ik het belangrijkste woord van mijn titel in terug laat komen, of het onderwerp. Als het verhaal geschreven is pas ik soms de titel nog aan. Dan is mijn verhaal toch anders geworden dan ik eerst in gedachten had. Soms heb ik zoveel tekst dat ik er twee bloggen van maak. Als ik klaar ben, lees ik hem hardop voor aan mezelf. Als ik het hardop lees hoor ik ook beter hoe het voor de lezer leest (klinkt). Mijn blogs laat ik lezen aan vrienden (bedankt Lammertjan en Joey) en vraag ze ook om hun mening. Als hun reactie positief is, durf ik ze te plaatsen. 

Een andere tip die ik gekregen heb van Ilona Visker is om een aantal ideeën (titels) voor een blog op papier te zetten. Ik heb nu een schrijfblok met meer dan twintig titels voor een blog. En als ik ooit een keer geen idee zou hebben waar ik over wil schrijven, kijk ik daar even in. Een andere tip van Ilona is om blogs met regelmaat te plaatsen. Als je veel inspiratie hebt en meerdere blogs geschreven hebt, bewaar je ze voor een ander moment. Ik schrijf nu soms vier blogs op een zondag en zet ze dan in concept op mijn website. Ik lees ze dan ook regelmatig terug en pas dan vaak nog iets aan. Op mijn website kan ik de dag en het tijdstip waarop ze online gaan instellen. Kort voordat de blog online gaat lees ik hem nog één keer door en noteer de tijd. De laatste tip die ik namelijk van Ilona kreeg was om de leestijd erbij te vermelden. Op die manier weet de lezer gelijk hoeveel leestijd het hem of haar gaat kosten.  

En nu?! Durf je het aan om zelf een blog te schrijven? Heb je nog schrijftips voor mij? Laat het me weten. Ik hoor het graag!

Hulptroepen:

Jessie van Loon: www.businessblogschool.nl 

Facebook: Succesvolle ondernemers schrijven vanuit FLOW

Opzet website: Chris Top https://www.cktopfotografie.nl/

Ilona Visker: https://www.ilonavisker.nl/

Reactie plaatsen

Reacties

Chris top
3 jaar geleden

Wow wat geweldig en inspirerend om te lezen.

Jessie
3 jaar geleden

Superleuk Ellie om te lezen hoe je met de tips aan de slag bent gegaan en hoe snel je je schrijfspieren hebt ontwikkeld. Top!